Fascinatie
Sommige kinderen zijn meteen gefascineerd als ze een schaakbord zien staan, ook al weten ze nog niet wat het doel van het spel is of hoe de stukken bewegen. Nieuwsgierig als ze zijn, staren ze naar spelers die een partijtje spelen, en maar al te graag willen ze meer over het spelletje te weten komen. De interesse is gewekt, maar je kan het kind natuurlijk niet op zijn honger laten zitten.
Stap voor stap
Gelukkig leent het schaken zich ertoe om stap voor stap nieuwe elementen aan te bieden om de nieuwsgierigheid levendig te houden: de beweging van de stukken, een stuk slaan, schaak geven, schaakmat zetten, de rokade… Regelmatig iets nieuws leren is een belangrijke motivator voor het kind.
Kennis wordt kunde
Maar met de opgedane kennis moet natuurlijk iets gedaan worden. De kennis moet omgezet worden in kunde. De vaardigheid om zelf de stukken te verplaatsen op het bord kan ontwikkeld worden door kleine spelletjes (schattenjacht, autorace…) die het kind het nodige plezier verschaffen, ook al is het nog niet het ‘echte’ schaken.
Eerste schaakpartijen
Van zodra de voornaamste regels gekend zijn, kunnen er echte schaakpartijtjes gespeeld worden. Daar moet je in het begin nog niet te veel van verwachten. Ook hier doorloopt het kind immers verschillende fases. De fases zijn niet strikt afgebakend en kunnen elkaar overlappen.