Schaaklessen

Schaakacademie Limburg VZW

De SLim laat de kinderen meestal op het einde van een les oefenen met mini-spelletjes of andere kindvriendelijke leerrijke spelvormen.

Spelvormen

Atoomschaak:

Bij atoomschaak zijn de standaard schaakregels zijn van toepassing. Het is een zeer kort spel waarbij een slagzet op een bepaald veld een “explosie” veroorzaakt waardoor alle omringende witte en zwarte velden besmet geraken. De stukken, die op ‘besmette’ velden staan, verdwijnen. Je wint als de koning van je tegenstander verdwijnt.

Doorgeefschaak:

Doorgeefschaak is de meest populaire spelvorm bij kinderen, waarbij twee teams van elk twee personen het tegen elkaar opnemen in twee gelijktijdig gespeelde schaakpartijen op naast elkaar geplaatste borden. Elk team heeft aan het ene bord wit en aan het andere bord zwart. Je wint als op één van de borden wordt mat gezet. Wie een stuk of pion van de tegenstander slaat, geeft dat door aan zijn of haar medespeler. Deze mag dan op een zelfgekozen moment een van de doorgegeven stukken of pionnen op het eigen bord plaatsen in plaats van een normale zet te doen. Aangezien de ontvangen stukken van de eigen kleur zijn (wie met wit speelt, heeft een medespeler die met zwart speelt en dus witte stukken slaat), kan je zo de eigen actieve strijdmacht op het bord versterken. Bij voorkeur spelen met een klok (5’ bedenktijd).

Opdrachtschaak:

Ken je RISK ? Hier krijg je een (verborgen) kaart met een ‘rare’ specifieke opdracht. Hilarisch! De speler wint als hij zijn opdracht kan uitvoeren of als je mat moet zetten.

Raindropchess:

Raindropchess is onze favoriete spelvorm vanwege het leerproces! Je begint met een leeg bord en een omgekeerde stapel kaarten met al je stukken. De spelers draaien om beurten en zetten dat stuk op. Belangrijk moment is wanneer de koning in het spel komt. Daarna mag je kiezen om te spelen of een kaart te draaien.

Schaak 960 of Chess960 of Fischer-Random:

Schaak 960 is een zeer interessante en uitdagende schaakvorm met willekeurige beginopstelling van de grote stukken. Er zijn 960 verschillende startopstellingen mogelijk.
In principe speel je meteen zeer schaaktechnisch, zonder de ‘normale’ openingsfase van een schaakpartij.

Solitaire chess:

Puzzels voor de liefhebbers, met kaartvormen (van makkelijk naar moeilijk) en stukken van dezelfde kleur. Het is de bedoeling dat je met opeenvolgende slagzetten één stuk overhoudt.

Square 4 Chess:

Square 4 Chess is een nieuw leerrijk spel op een bordje van 4×4, met kaarten van opdrachten/stellingen die je moet uitspelen, alleen of met een tegenstander. Je leert slagzetten, vooruitdenken en beheersen van velden.

Trichess:

Zijn er een oneven aantal spelers? Geen erg, want hier spelen drie spelers aan een trichessbord.

Weggeefschaak:

Weggeefschaak is een leerzame vorm voor beginnende schakertjes door het verplicht slaan van de schaakstukken toe te passen. De speler die al zijn materiaal kwijtgeraakt of niet meer kan zetten, wint.

Weggeefschaak